Kaupallinen yhteistyö Familon & Asennemedia
Tämä postaus on kaupallisessa yhteistyössä Familonin kanssa, jolla on pitkä historia suomalaisten ja pohjoismaalaisten unien parantamisen kanssa. Lisäksi he panostavat yrityksenä vastuullisuuteen (mm. lähituotanto ja materiaalit). Familonin vastuullisuudesta voi lukea lisää täältä.

Yksi ehdoton lempiaiheeni – uni. Olen monesti sanonutkin, että yksi menestykseni salaisuus on ollut uneen panostaminen. Ja enkä puhu pelkästä yöunen kestosta vaan myös etenkin sen laadusta. Olen aina nukkunut hyvin, mutta muistan etenkin opiskeluaikoina (lukio & AMK), että välillä tuli nukuttua liian vähän ja esimerkiksi torkutus oli vielä mukana rutiinia.
Laadukkaan unen rutiineista aloin kiinnostua vajaa 10 vuotta sitten, kun aloin tosissani panostamaan urheilu-uraani. Ensimmäisenä jäi torkutus, sitten tuli mahdollisimman pimeä huone ja paremmat unirytmit. Sitten oli myös mahdollista panostaa parempaan uniergonomiaan ja olihan sillä iso vaikutus. Unen laatuun vaikuttaa paljon myös se, että löytää hyvän nukkumisasennon ja sitä ei tule vaihdeltua pitkin yötä vaan uni olisi mahdollisimman yhtäjaksoista ja rauhallista. Tähän vaikuttaa paljon sänky/patja (kovuus) ja tyyny (korkeus) sekä myös peitto (ei liian kuuma tai kylmä). Joillekin voi vaikuttaa lisäksi lakanoiden materiaali, jotta ne tuntuvat mahdollisimman hyvältä iholla. Itse olen nyt tottunut esimerkiksi pellavaan ja pidän sen tuomasta ihotuntumasta eniten.
Olen siis optimoinut omaa untani jo aika pitkään ja huomaan todella selkeän eron siinä, jos nukun hyvin tai sitten en niin hyvin. Laadukas uni vaikuttaa oikeastaan ihan kaikkeen ja on tärkein elementti meidän palautumisen ja uudistumisen kannalta. Tottakai on erilaisia elämäntilanteita ja -vaiheita eikä niistä kannata ottaa ylimääräistä stressiä – ihminen on myös todella sopeutuvainen. Mutta uneen kannattaa panostaa _aina_ niissä määrin, kuin se on itselle mahdollista. Unen laatuun on monesti helpompi vaikuttaa kuin unen kestoon ja laatu onkin määrää tärkeämpi. Toki myös määrällä on hieman väliä ja se on yksilöllistä, kuinka paljon kukakin unta tarvitsee. Tosin monet tutkimukset ovat osoittaneet, että lähes aina aikuinenkin tarvitsisi sen noin 8 h yössä unta vaikka moni kokisikin pärjäävänsä vähemmällä. Usein, kun ihminen nukkuukin lopulta enemmän ja laadukkaasti, niin hän huomaa ison eron palautumisessa, energiatasoissa ja mielen kirkkaudessa.
Itse ajattelen niin, että jos nukun hyvin, niin pystyn selättämään helpommin kaikki elämän tuomat haasteet. Siksi panostan yöuniini niin paljon kuin mahdollista, mahdollisimman usein. Monet asiat ovat toki jo jääneet minulle niin vahvoiksi rutiineiksi ja hyvien yöunien tuoma hyvä olo on jo arkipäivää, enkä siitä ihan helpolla luovu. Omat rutiinini ja hyvät yöunet olen priorisoinut jo vuosien ajan aikalailla ykköseksi, koska se on tärkein hyvinvointiteko, jonka voin itselleni tehdä. Läsnäolo- ja hengitysharjoitusten lisäksi, mutta nekin onnistuvat helpommin, kun olen nukkunut tarpeeksi. Toisaalta nämä toimivat molempiin suuntiin, kuten moni muukin asia hyvien unien kanssa. Kun nukut hyvin, niin teet parempia valintoja luontaisesti kaikessa ja ne taas johtavat hyviin yöuniin.
Jokohan pidin tarpeeksi vakuuttavan puheen yöuniin panostamisen tärkeydestä?


5 vinkkiä parempiin yöuniin
1.Panosta uniergonomiaan omien mahdollisuuksien mukaan . Huolehdi, että sinulla on itsellesi sopiva sänky, patja, tyyny ja peitto. Nämä hankinnat voivat tuntua kerralla todella isoilta, mutta lopulta hyvät yöunet maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin ja laadukkaat tuotteet kestävät todella pitkään!
2. Laita unirytmi kuntoon. Tämä on yksi tärkeimmistä! Unenlaatu paranee huomattavasti sillä, että menee mahdollisimman samaan aikaan nukkumaan (max +-1h). Tällä tavalla unenmäärä myös yleensä vakioituu ja alkaa heräämään aamuisin samaan aikaan. Tämä ei ole tietenkään kaikille mahdollista, mutta aina omien mahdollisuuksien mukaan tekee tilanteesta parhaan mahdollisen!
3. Unirytmiä ja unenlaatua auttavat paljon iltarutiinit. Ne voivat olla mitä tahansa sellaista, jotka virittävät sinut rauhoittumaan ja nukkumaan. Itselleni sopii esimerkiksi se, että jätän elektroniikan vähintään 1h ennen nukkumaanmenoa pois, himmennän valaistusta, pesen hampaat ja teen jonkun asian, joka rauhoittaa; keskustelu, lukeminen, meditointi, halailu, kirjoittaminen.. Mikä sinulle voisi toimia?
4. Liikunta ja terveellinen ravinto auttavat myös hyviin yöuniin. Vältä raskasta urheilua ja ruokaa myöhään illalla jos mahdollista, mutta ulkoilu tai esim. venyttely sekä kevyt ateria illalla auttavat varmasti nukkumaan paremmin. Myös kofeiinia ja alkoholia kannattaa minimoida iltaa kohden. Itse pyrin juomaan kahvini ainoastaan aamulla ja alkoholia käytän hyvin minimaalisesti. Illalla nautittu yksikin lasillinen voi vaikuttaa yöuniin heikentävästi (syvä uni) vaikka tuntuisikin siltä, että nukahtaa paremmin.
5. Uniergonomian lisäksi kannattaa panostaa muutenkin nukkumistilaan, unihygieniaan. Mahdollisimman pimeä, hiljainen ja muutenkin rauhoittava tila luo parhaat edellytykset laadukkaille yöunille.



Onko sinulla näistä kohdista jo joku tai jotkut käytössä? Kuinka monta tuntia nukut yössä ja miten arvioisit oman unenlaatusi asteikolla 1-10?
Minulla on käytössä kaikki nämä kohdat suurimmaksi osaksi, toki vaihteluja tulee elämässä ja esimerkiksi reissaaminen tms muuttavat tilanteita. Nukun keskimäärin 8-9 h yössä (urheilu-uralla määrä oli 9-10) ja sanoisin unenlaatuni olevan keskimäärin 9. Unenlaatu vaihtelee paljon, jos unirutiinini kärsivät, mutta niiden ollessa kohdallaan uneni on aikalailla tasaisen hyvää aina.
Tänne Lappiin muuttaessani jätin/myin lähes kaikki omat kalusteet Helsinkiin ja nyt olikin ihanaa saada uusi kunnon sänkykokonaisuus tännekin kotiin. Valitsin Familonin mallistosta aika kovan patjan ja petarin, koska minulle on myös mm osteopaatti suositellut aika napakkaa sänkyä (selälle hyvä). Tämäkin on toki yksilöllistä ja kannattaa käydä kokeilemassa tai kysyä suosituksia itselle joltain ammattilaiselta. Mutta yleisesti voisi sanoa, että liian pehmeä sänky on selälle huonompi kuin napakka. Joillekin taas sopii tosi hyvin patja, joka muotoutuu kehon lämpötilan mukaan (älypehmuste).
Tyynyksi valitsin Familonin Lokerikko -tyynyn, jolla voi nukkua sekä kyljellään, että selällään ja korkeus ja pehmeys on säädettävissä mukana tulevan pehmusteen avulla. Peitot otin Cool Organic -mallistosta kesää ajatellen, sillä nämä peitot pitävät sopivasta viileydestä huolta. Nukkuessahan on hyvä olla mieluummin hieman viileä kuin yhtään liian lämmin. Kylmimpään talviaikaan valitsisin paksumman peiton, mutta jo nyt nämä peitot riittävät hyvin sekä ovat varmasti kesällä täydelliset. Myös Ergo Breathair -petauspatja on erittäin hengittävä ja napakka.




Halusin sänkyyn myös ihanan sängynpäädyn ja kauniit tammijalat sekä pellavalakanat. Tässä alla vielä linkit kaikkiin valitsemiini tuotteisiin:
Familonilla on nyt tuotteita uniergomian tueksi -20% ja lisäksi saat koodilla EEVSKU ilmaisen toimituksen Suomen sisällä. Voimassa 2.5. saakka.
Kurkkaa kaikki etutuotteet täältä!
Uniterveisin
♥
Eevsku